Який напрямок у музиці твій улюблений?

вівторок, 14 квітня 2015 р.

Coldplay




Coldplay (укр. «Колдплей») — британський рок-гурт, створений 1996 року. Грає в жанрах брітпопальтернативний рок,інді-рок, нью-рейв. Здобув міжнародне визнання завдяки синглу Yellow , який вийшов 2000 року, та другому студійному альбому A Rush of Blood to the Head, 2002 року. Один із найпопулярніших рок-гуртів світу; 2009 року часопис Rolling Stone визнав «Колдплей» четвертим найкращим музичним виконавцем 2000-х років. Крім музичної діяльності, музиканти активно беруть участь у доброчинних заходах.
Учасники групи вперше зустрілися в гуртожитку «Університетського Коледжу Лондона» (англ. University College London) у вересні 1996 року. Кріс Мартін, вокаліст та клавішник гурту, вивчав історію; Джонні Баклед, гітарист, астрономію і математику; Вілл Чемпіон, барабанщик, антропологію, а Гай Беррімен, басист, спочатку вступив на інженерний факультет, а згодом перевівся на археологічний. Кріс Мартін та Джонні Бакленд познайомились на першому тижні навчання і прониклися ідеєю створення власного рок-гурту. Тоді вони ще не уявляли в якому жанрі планують працювати, бо знаходились, з одного боку, під впливом Radiohead, U2, My Bloody Valentine, а з іншого — a-ha і Take That. На цьому етапі вони взяли назву Pectoralz. Згодом до них приєднався Гай Беррімен, що зайняв позицію бас-гітариста. Група остаточно сформувалася в 1998 році, коли за барабанами сів Вілл Чемпіон. Перші репетиції музикантів відбувалися у спальні гітариста Джонні Бакленда, в орендованій квартирі на Кемден Роуд, в Північному Лондоні. Тоді шкільний друг Кріса Мартіна, Філ Гарві, організував і перший концерт групи в пабі Laurel Tree, що у Кемдені. Філ Гарві залишався єдиним менеджером гурту до 2002 року, після чого звільнився через зависокі навантаження. Він залишився добрим другом гурту, «п'ятим невидимим членом Coldplay», — за словами Кріса Мартіна. Кожен з альбомів Coldplay (крім X&Y) містить на зворотній стороні обкладинки подяку і присвяту Філу. На своїх перших виступах Coldplay використовували назву Starfish, проте швидко від неї відмовились. Один з університетських друзів Мартіна запропонував взяти назву, від якої відмовився його власний гурт, як від занадто деперсивної — Coldplay. Назва походить від збірки віршів британського поета Філіпа Хоркі «Child Reflection. Cold Play.» Місце клавішника міг зайняти Тім Райс-Окслі, проте він відмовився від пропозиції, бо на той час грав у гурті Keane.
18 червня 1998 року група випустила 500 копій міні-альбому Safety. Більшість з цих дисків були відправлені на різні лейбли, і були роздані друзям групи, але тільки 50 копій були призначені для продажу. У грудні 1998 року групу запросили записуватися на лейбл Fierce Panda, де за чотири дні був записаний наступний міні-альбом групи, який називався Brothers & Sisters. Реліз альбома, який вийшов тиражем у 2500 копій, відбувся у квітні 1999 року. Пісні з цього диска відразу стали популярними на британській радіостанції Radio 1.


Немає коментарів:

Дописати коментар